Βιομετρικοποίηση ελέγχων για όλους τους Ευρωπαίους προτείνει η Γαλλία

Στις 25 του περασμένου μηνός η Γαλλική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ε.E. παρουσίασε έγγραφο στην μικτή επιτροπή για τα εξωτερικά σύνορα με το οποίο προτείνει την επέκταση του προγράμματος επιτήρησης συνόρων Smart Borders από πολίτες Τρίτων χωρών για τους οποίους είχε αρχικά προταθεί, και σε όλους τους Ευρωπαίους που εισέρχονται η εξέρχονται από τα “Ευρωπαϊκά” σύνορα.

Μικρό Ιστορικό eye

Τον Φλεβάρη του 2013 η Επιτροπή είχε παρουσίαση πρόταση για την δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου πολιτών Τρίτων χωρών μέσω μιας διευρυμένης βάσης βιομετρικών δεδομένων. Το σύστημα Smart Borders Package προέβλεπε δυο υπό-συστήματα καταγραφής δεδομένων. Το Entry/Exit System που θα καταγράφει τις εισόδους/εξόδους με στόχο να βελτιώσει την ανίχνευση όσων παραβιάζουν τους όρους θεωρήσεων βίζας παραμένοντας εντός της ΕΕ μετά την λήξη της, και το Registered Travelers Program όπου όσοι επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν τα βιομετρικα στοιχεία τους και να απολαμβάνουν αμεσότερη και απλουστευμένη  πρόσβαση στις συνοριακές διελεύσεις. Τότε το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε αμφιβολίες και για το μέγεθος του οικονομικού κόστους αλλά και για τα ζητήματα προστασίας δεδομένων που προέκυπταν από την δημιουργία του συστήματος. Φυσικά η Επιτροπή, και τα ομοτράπεζα με αυτήν οργανωμένα συμφέροντα του τομέα παραγωγής προϊόντων ασφαλείας, δε κάμφθηκαν από τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των ευρωπαίων πολιτών. Για να ικανοποιηθούν οι αμφιβολίες αυτές την επόμενη χρονιά (2014) δρομολογήθηκε μια δοκιμαστική εφαρμογή του προγράμματος αποτελούμενη από μια τεχνική μελέτη και από την πιλοτική εφαρμογή των Smart Borders σε προεπιλεγμένα σημεία.
Η τεχνική μελέτη υπολόγισε ένα αρχικό κόστος πενταετίας περίπου στο μισό δις Ευρώ. Αλλά επίσης εκτός από την δακτυλοσκόπηση μελέτησε την εισαγωγή ικανοποιημένων στοιχείων προσώπου (facial scans) και το σκαναρισμα της ίριδας  (Iris Scan) όσων γινονται αντικείμενο ελέγχου του συστήματος.

To πιλοτικό πρόγραμμα έτρεξε από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο στα αεροδρόμια Arlanda (Σουηδία), Charles de Gaulle (Γαλλία), Frankfurt (Γερμανία), Lisbon (Πορτογαλία), Madrid (Ισπανία), and Schiphol (Ολλανδία), στα συνοριακά περάσματα Κήποι Έβρου στην Ελλάδα και Vaalimaa στην Φινλανδία, και στα λιμάνια Helsinki (Φινλανδία), Port of Piraeus (Ελλάδα), Gerbourg (Γαλλία), and Genova (Ιταλία).

Ο ‘εκμοντερνισμος’ σύμφωνα με την Γαλλική πρότασης, που κουβεντιάστηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Οκτωβρίου, οφείλει να επεκταθεί σε όλους ανεξαιρέτως για δυο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας με τα νέα χαρακτηριστικά που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια. Ο δεύτερος και ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το επιχείρημα ότι η υποχρεωτική ένταξη και όλων των ευρωπαίων πολιτών στους ελέγχους θα διευρύνει την απόδοση της επένδυσης στο σύστημα (και συνεπός το κόστος του συστήματος), εφόσον οι υπήκοοι Τρίτων Χωρών αποτελούν μόνο το 43% των διελεύσεων στα εξωτερικά ‘Ευρωπαικά’ σύνορα. Η πρόταση υπενθυμίζει ότι το Smart Borders Package εξυπηρετεί απόλυτα το αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης από 12 Φεβρουαρίου 2015, στον απόηχο της επίθεσης στο Charlie Hebdo, για την άμεση εφαρμογή συστηματικών και διευρυμένων ελέγχων σε όσους έχουν το δικαίωμα ελεύθερων μετακινήσεων στη ζώνη Σενγκεν (τους ευρωπαίους πολίτες), με την χρήση βάσεων δεδομένων συνταγμένων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και την μετατροπή του Κώδικα Σενγκεν ώστε να κατοχυρωθεί η μονιμοποίηση των υποχρεωτικών ελέγχων.

Η Γαλλική πρόταση προκύπτει λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Smart Borders στις 29 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα με την πρόταση ενός νέου εθνικού νομικού πλαισίου για θέματα ασφάλειας, το οποίο στοχεύει να διευρύνει τις αρμοδιότητες επιτήρησης της Γαλλικής κυβέρνησης για λόγους ασφαλείας.

Ρίξτε μια ματιά στην Γαλλική πρόταση εδώ: http://www.statewatch.org/news/2015/oct/eu-council-smart-borders-FR-12272-15.pdf

http://wp.me/p3HsmP-cC

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s