Τα Ψεύτικα τα Λόγια τα Μεγάλα για το Μεταναστευτικό

 

Screen Shot 2015-04-27 at 11.05.58 AM

Το πρόβλημα με τους Ευρωπαίους πολιτικούς φαίνεται να είναι το ότι μιλούν πολύ, αλλά θέλουν να πράττουν λίγα. Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο προσωπικοτήτων που συνδέονται η καθεμία με τον δικό της τρόπο με την ιστορία του ναυαγίου νότια της Λαμπεντούζα, με θύματα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.Η πρώτη είναι ένας άγνωστος με το ψευδώνυμο «Χατζ». Πρόκειται για έναν Βέρβερο, απόφοιτο νομικής, που έχει αναδειχθεί αρχηγός κυκλώματος διακίνησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη. Μιλώντας στον δημοσιογράφο του «Guardian» Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, δείχνει να μην παίρνει τοις μετρητοίς τα βαριά λόγια για άμεση στρατιωτική δράση που οι Ευρωπαίοι φαίνεται να ετοιμάζουν στη Μεσόγειο. «Λένε απλώς ψέματα» λέει ο «Χατζ». «Είναι ψεύτες. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Πέρυσι είχε συμβεί το ίδιο, όταν είχαν επαναληφθεί αυτές οι τραγωδίες. Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα βγήκαν και άρχισαν να μιλούν. Και τότε οι πολιτικοί συναντήθηκαν και είπαν ότι θα αναλάβουν δράση. ∆εν συνέβη τίποτα. Και τώρα έτσι θα γίνει».

Μπορεί ο «Χατζ» να μην εμπιστεύεται τα μεγά- λα λόγια των Ευρωπαίων, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ωστόσο, φαίνεται να στηρίζει σε αυτά την πολιτική του για τη Μεσόγειο. Οχι τυχαία, λίγο πριν από τη σύνοδο της Πέμπτης, αποπειράθηκε με έναν επικοινωνιακό ελιγμό να δεσμεύσει τους ομολόγους του -έστω και ηθικά- στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης, αποτελούμενου από δέκα σημεία, που κυκλοφόρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βάση για την πολιτική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Βασικός υπεύθυνος, σύμφωνα με τον Ρέντσι, για τον χαμό τόσων ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο είναι ο «Χατζ» και όσοι ακόμα στελεχώνουν τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος που ελέγχει τα δίκτυα παράτυπης διακίνησης στη βόρεια Αφρική. «Εγκληματίες που βγάζουν χρήμα από την ανθρώπινη σάρκα», «τσακάλια», «δουλέμποροι του 21ου αιώνα» είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους ο Ρέντσι και πολλοί ακόμα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι… στολίζουν εδώ και μία εβδομάδα τους δουλεμπόρους. Μερικές φορές με τέτοια έμφαση, που μοιάζει να προδίδει κάποιου είδους προνοητικό συντονισμό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός φαίνεται να αναγνωρίζει στη συγκυρία την ευκαιρία σκλήρυνσης του καθεστώτος ελέγχου της Μεσογείου και ανάδειξής του σε εξ ολοκλήρου ευρωπαϊκό θέμα. Πρόκειται για τακτική την οποία προωθεί από το 2013, τουλάχιστον, ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, με στόχο τη μεταφορά στις πλάτες των Ευρωπαίων του ηθικού και οικονομικού κόστους της κρίσης.

Η ιταλική στρατηγική

Σύμφωνα με τον Laurens Jolles, εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Ιταλία εντατικοποίησε τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποί της συμμετείχαν σε όλες τις συναντήσεις για το θέμα έως και τη σύνοδο της Πέμπτης. «Στόχος τους είναι να σιγουρέψουν ότι θα υπάρξουν διεύρυνση της ευρωπαϊκής εμπλοκής, δεσμεύσεις και στρατηγική για τη διαχείριση των ροών, περιλαμβανομένου και αυτού που θεωρούν δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων ανά την Ευρώπη» λέει στην «Ε» ο Jolles. Θα μπορούσε, όμως, μια δίκαιη κατανομή στην Ευρώπη να είναι το εφαλτήριο της απόπειρας να σφραγιστεί η διέλευση πληθυσμών από τη Μεσόγειο; Για τους ειδικούς, η επικοινωνιακή μόχλευση της ευθύνης και η πλήρης απόδοσή της στους δουλεμπόρους ερμηνεύονται και ως ένδειξη ότι κάποιοι επεξεργάζονται σενάρια. «Στο παρελθόν η Ιταλία δεν περιόριζε το πέρασμα της Μεσογείου και την πρόσβαση στο ιταλικό σύστημα ασύλου. Τώρα, όμως, με τη διόγκωση των αφίξεων και μετά τους πολλούς θανάτους που έχουν συμβεί, έχουν προκύψει συζητήσεις για την αποτροπή αναζήτησης διεξόδου στη Μεσόγειο μέσω των δουλεμπόρων. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο δέκα σημείων της Επιτροπής, που παρουσιάστηκε στο Λουξεμβούργο, πρέπει να αναδείξει το θέμα της διάσωσης όπως και ζητήματα προστασίας και ασύλου. Για την ώρα, το σχέδιο επικεντρώνεται σε θέματα νομικής επιβολής, ενώ είναι ελλιπές σε ό,τι αφορά μια ξεκάθαρη δέσμευση σε μέτρα προστασίας, συμπεριλαμβανομένων και ενισχυμένων μέτρων έρευνας και διάσωσης.

Η στρατηγική που παρουσίασε ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης ∆ημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρεται στην ενίσχυση της επιχείρησης «Triton», που συντονίζει η Frontex στην κεντρική Μεσόγειο, στον σχεδιασμό για καταστροφή των λαθρεμπορικών πλωτών μέσων, στη συσσώρευση πληροφορίας για την κατάσταση στη Μεσόγειο, στη βοήθεια σε Ιταλία και Ελλάδα για την πιο αποτελεσματική διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης από τρίτες χώρες, σε γρήγορες διαδικασίες επιστροφής μεταναστών και σε μεγαλύτερη εμπλοκή σε τρίτες χώρες γύρω από τη Λιβύη με ενίσχυση των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Αυτό που λάμπει διά της απουσίας του από το σχέδιο δράσης είναι η λέξη «διάσωση». Πρόκειται για μία νίκη των συντηρητικών κύκλων σε επίπεδο Ε.Ε., οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ερμήνευσαν τη διάσωση στη Μεσόγειο ως παράγοντα έλξης προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, προβάλλοντας ως εναλλακτική στρατηγική λύση το κλείσιμο και τη στρατιωτικοποίηση των ελέγχων στη Με- σόγειο και τη διεκπεραίωση του ασύλου σε σημεία επαφής σε τρίτες χώρες. Μια ενδιαφέρουσα και απρόσμενη εξαίρεση απέναντι σε αυτή τη δυναμική, που φαίνεται να είναι κυρίαρχη και ουσιαστικά χωρίς αντιπολίτευ- ση στα υψηλά ευρωπαϊκά κλιμάκια, ήταν η παρέμβαση του ηγέτη των Βρετανών Φιλελευθέρων και αναπληρωτή πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Νικ Κλεγκ, λίγο πριν από τη σύνοδο της Πέμπτης, με άρθρο του στον «Guardian», όπου ζητούσε η Ευρώπη να ξανασκεφτεί τον ρόλο που θέλει να παίξει στη Μεσόγειο. «Μόνο εάν επιτεθούμε στις ρίζες τους προβλήματος, στην αστάθεια στα νότια σύνορα της Ευρώπης, μπορούμε να δώσουμε θετικά κίνητρα στον κόσμο για να μείνει» αναφέρει ο Κλεγκ.

«Αυτό σημαίνει μια συντονισμένη προσπάθεια γενεών για το χτίσιμο στέρεων κυβερνήσεων και οικονομιών που ευημερούν». Κλείνοντας με αυθεντικό βρετανικό στιλ, πετά μια έμμεση αλλά εύστοχη σπόντα για τον ρόλο των Ευρωπαίων στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή: «Σημαίνει βοήθεια, σημαίνει επένδυση και σημαίνει ότι ξανασκεφτόμαστε το πώς η Ε.Ε. χειρίζεται την επιρροή της έξω από τα σύνορά της». Τραγική ειρωνεία, το γεγονός ότι και ο Χατζ, όταν ρωτήθηκε για το ποια μπορεί να είναι η λύση, είπε λίγο πολύ τα ίδια.

Δημοσιεύτηκε στην Επένδυση 25.04.2015

http://wp.me/p3HsmP-bs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s