«Σεισμός» στα Σκόπια με σκάνδαλο υποκλοπών

Screen Shot 2015-03-21 at 10.09.01 PM

Σε πολιτικό σκάνδαλο, που σαρώνει κάθε πτυχή της πολιτικής ζωής στη γειτονική πΓ∆Μ, εξελίσσεται η διαρ- ροή καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού και αρχηγού του κεντροδεξιού VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι από την αντιπολίτευση.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που διαρρέουν περιλαμβάνουν συνδιαλέξεις στελεχών της κυβέρνησης, διάφορων πολιτικών αλλά και άλλων προσώπων που στελεχώνουν τον κρατικό μηχα- νισμό και ιδιαίτερα τις μυστικές υπηρεσίες. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι αποκαλύψεις ενέπλεκαν για πρώτη φορά άμεσα και τους εκ- προσώπους του αλβανικού εθνικού στοιχείου, φέροντας τον ηγέτη του δεύτερου σε μέγεθος αλβανικού μειονοτικού κόμματος DPA Μέντουχ Θάτσι να ορκίζεται «πίστη μέχρι θανάτου» στον επικεφαλής της μυστικής Αστυνομίας και εξάδερφο του πρωθυπουργού, Σάσο Μιχάλκοφ. Οπως και σε όλες τις προηγούμενες διαρροές, ο εμπλεκόμενος υποστηρίζει ότι πρόκειται για κατασκευασμένα στοιχεία και αρνείται το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, σε δέκα έως στιγμής συνεντεύξεις Τύπου, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού SDMS Ζόραν Ζάεφ κλιμακώνει μια καμπάνια αποδό- μησης του καθεστώτος διακυβέρνησης που έχει εγκαταστήσει στην πΓ∆Μ ο Γκρούεφσκι. Το σύνολο των συνδιαλέξεων υποδεικνύει την άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού, υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών σε σειρά παρατυπιών και εγκληματικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων και της πίεσης πολιτικών αντιπάλων, της προαγωγής δικαστών με κομματικά κριτήρια, της παρενόχλησης εισαγγελικού έργου, του ελέγχου και της χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της άμεσης παραποίησης εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στις υποκλοπές έχουν καταγραφεί αξιωματούχοι να σχεδιάζουν τη νοθεία του αποτελέσματος των τελευταίων τοπικών εκλογών, αναφερόμενοι στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών ψηφοφό- ρων, στη μεταφορά ψηφοφόρων ανά την επικρά- τεια για να ψηφίσουν σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, στην άσκηση πιέσεων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε δικαστικούς κλητήρες, στην κλοπή εκλογικού υλικού, ακόμα και στη διακοπή του ηλεκτρικού σε πολυώροφα κτίρια με ανελκυστήρες ώστε να παρεμποδιστεί η προσέλευση ηλικιωμένων στις κάλπες. Περισσότερο από κάθε άλλη μομφή που απευθύνει η αντιπολίτευση, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η κατηγορία ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν συστηματικά γύρω στους 20.000 εργαζομένους στο ∆ημόσιο, κομματικά μέλη, στελέχη της διοίκησης ακόμη και απλούς πολίτες.

Ο Ζάεφ ζητά ανοικτά την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος, όμως, δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και αρνείται το επανα- λαμβανόμενο αίτημα του SDMS για μετάβαση σε προσωρινή κυβέρνηση, που θα διερευνήσει τις κατηγορίες πριν από τη διενέργεια νέων εκλογών. Ο Γκρούεφσκι απαντά, χαρακτηρίζοντας τις υποκλοπές προϊόν κατασκευασμένο από ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες σε συνεργασία με την αντιπολίτευση εκβιάζουν την κυβέρνηση, θέλο- ντας να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Την περασμένη Τρίτη, ο ηττημένος υποψήφιος του SPDA στις περσινές προεδρικές εκλογές Στέβο Πενταρόφσκι ζήτησε την παραίτηση και του προέδρου της χώρας Γκιόργκε Ιβανόβ, επειδή -όπως υποστηρίζει- τα στοιχεία που διαρρέουν αποδεικνύουν ότι και η δική του νίκη προέκυψε από παρόμοιες τακτικές νοθείας του αποτελέσματος.

Απαντώντας στην κλιμάκωση των καταγγε- λιών της αντιπολίτευσης, αλλά και επιδεινώ- νοντας περαιτέρω το κλίμα ακραίας πόλωσης, ο Γκρούεφσκι πραγματοποίησε ομιλία σε κατάμεστο στάδιο στα Σκόπια την προηγούμενη Κυριακή. Στην ομιλία του επέμεινε ότι η κυ- βέρνησή του έχει κερδίσει τη λαϊκή εντολή και είναι νομιμοποιημένη.

Επέκρινε, επιπλέον, όσους ζητούν μεταβατική κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να απο- δειχθεί ευάλωτη και να υποκύψει σε πιέσεις όσον αφορά το θέμα της ονομασίας που θέτει η Ελλάδα. «∆εν χρειαζόμαστε μια προσωρινή κυβέρνη- ση που θα προωθούσε λύσεις εκβιαστικά» είπε στους χιλιάδες οπαδούς και ψηφοφόρους του.

Εντονη ανησυχία σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ πλήρους αποσύνθεσης που εμφανίζει το πολιτικό σύστημα στα Σκόπια έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, που φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τάσεις αποσταθεροποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Φλόριαν Μπίε- μπερ, καθηγητή νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστή- μιο του Γκρατς και άνθρωπο με βαθιά αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας της περιοχής, είναι εμφανές ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και

αντιπολίτευσης, η πΓ∆Μ θα βρεθεί αντιμέτωπη με θεσμική χρεοκοπία. «Είναι μικρές οι ελπίδες ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσα από τους θεσμούς, είτε πρόκειται για το Κοινοβούλιο είτε για τη ∆ικαιοσύνη, πόσω μάλλον όταν το υλικό που διαρρέει από την αντιπολίτευση εμφανίζει το δικαστικό σώμα να ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση».

Αυτό αφήνει ανοιχτές τρεις εκδοχές, σύμφωνα με τον Μπίεμπερ: «Πρώτον, η κυβέρνηση επιβιώνει και διατηρεί τον έλεγχο, αλλά έντονα α-

πομονωμένη και απονομιμοποιημένη. ∆εύτερον, η κυβέρνηση εγκαταλείπε- ται από τον κυβερνητικό εταίρο της, το αλβανικό εθνικό κόμμα DUI, και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν και πέφτει. Τρίτον, η λύση εισάγεται από έξω, με την Ε.Ε. να πιέζει την κυβέρ- νηση να παραιτηθεί, προχωρώντας σε μια προσωρινή κυβέρνηση που θα διερευνήσει τις καταγγελίες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετήθηκε μέσω του επιτρόπου για τη ∆ιεύ- ρυνση Γιοχάνες Χαν πριν από μία ε- βδομάδα, καλώντας τα Σκόπια να διερευνήσουν το περιεχόμενο των διαρροών «ανεξάρτητα από το ποια είναι η πηγή τους». Σύμφωνα με αναλυτές στην Αθήνα, η όξυνση της κρίσης στο εσωτερικό της πΓ∆Μ προβληματίζει ιδιαίτερα την Ε.Ε., η οποία φαίνεται να έχει αποφασίσει να κινηθεί σε κατεύ- θυνση απομόνωσης του Γκρούεφσκι, πιέζοντάς τον να αποχωρήσει.

Ωστόσο, η επιρροή των Ευρωπαίων, όπως εξηγεί ο Μπίεμπερ, είναι περιορισμένη στο εσωτερικό της πΓ∆Μ, ώστε να μπορούν να καθορίσουν άμεσα τις εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε στην “Επένδυση” Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

http://wp.me/p3HsmP-ak

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s