Ο Σύριζα της σύνεσης και το δόγμα της κυριαρχίας

Πριν από περίπου δυο χρόνια,τέσσερις άνθρωποι συναντήθηκαν σε ένα εστιατόριο στο Κουκάκι που σήμερα δεν λειτουργεί πια. Κουβέντιασαν για το πως η κρίση σε έναν βαθμό περιγράφεται με όρους επικοινωνίας και πως θα μπορούσε αυτή η τακτική επικοινωνιασμού συγκροτημένων συμφερόντων να αιχμαλωτιστεί, χειραγωγηθεί, χρησιμοποιηθεί, για να αλλάξει την ατζέντα. Ήταν αν μη τι άλλο μια προχωρημένη κουβέντα, από την οποία δεν βγήκε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Παρότι το εγχείρημα κρίθηκε ενδιαφέρον από όλους, υπήρξε συναίνεση ότι έλειπαν οι ελάχιστοι πόροι και η κρίσιμη μάζα για να το πραγματοποιήσει. Οι τέσσερις επέστρεψαν στις ασχολίες τους. Πριν φύγει ο ένας από αυτούς, αυτός που σήμερα είναι και πιο κοντά στον Σύριζα, εξήγησε για ποιο λόγο το ρίσκο της υποστήριξης του Συριζα είναι μονόδρομος και ότι πέρα από τον πόλεμο που αντιμετωπίζει το κόμμα από εξωτερικές δυνάμεις, συγχρόνως συντηρεί και μια διάσπαση εν υπνώσει. Άλλη συνάντηση δεν υπήρξε, αλλά τα λόγια έμειναν.

Διαβάζοντας κανείς το σημερινό άρθρο του Γιάννη Λούλη στην Ημερησία, του δημιουργούνται εντυπωσιακοί συνειρμοί με εκείνη την άγνωστη συνάντηση. Ο γνωστός σύμβουλος παλαιών πολιτικών αρχηγών επικαλείται τη σύνεση του ηγέτη Τσίπρα, ως το βασικό προνόμιο του, και υπογραμμίζει τη μεγάλη ευκαιρία που του δίνεται να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή του τόπου, αρκεί να ξεπεράσει ένα μεγάλο εμπόδιο. Το εμπόδιο όμως, σύμφωνα με τον Λούλη, δεν είναι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά το δογματικό κομμάτι του Σύριζα που εμποδίζει να υπάρξει ένας συμβιβασμός με αξιοπρέπεια, που είναι και το ζητούμενο από τα ελληνικά μεσαία στρώματα. Τους kingmakers του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Στο τέλος, ο Λούλης καλεί τον Τσίπρα να δώσει τη μάχη σύνεσης εναντίων δογμάτων.

Η σύνεση

Από τις εκλογές του 2012, ο Σύριζα εκτός από την άνοδο στην εξουσία βίωσε και έναν βίαιο εισοδισμό από τις συστημικές δυνάμεις της σύνεσης. Πρόκειται κυρίως για δυνάμεις που δεν ενδιαφέρονται για τον συμβιβασμό με αξιοπρέπεια αυτό καθαυτό, που αναφέρει ο Λούλης, αλλά για το πώς αυτός θα γίνει η πλατφόρμα που θα μεταμορφώσει τον Σύριζα σε μια εξουσία, με την οποία η κυριαρχία θα μπορεί να συναλλάσσεται με επιτυχία. Η ικανότητα επιβίωσης της ελληνικής κυριαρχίας στα χρόνια της κρίσης έχει αποδειχθεί πραγματικά εντυπωσιακή. Μπόρεσε να βρει κοινό τόπο με την Τρόικα και τους δανειστές, μπόρεσε να επιβιώσει της κατάρρευσης του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος και μπόρεσε να εισχωρήσει στο αναδυόμενο μόρφωμα του Σύριζα και να εγκατασταθεί, χρησιμοποιώντας τα πιο φιλόδοξα για εξουσία κομμάτια του. Ο λεγόμενος και «Σύριζα της σύνεσης» ή λίγο πιο πικάντικα «Βαθύς Σύριζα». Λίγος λόγος γίνεται για το πως διεκπεραιώνεται η νομή της εξουσίας, που προωθούνται ποια πρόσωπα μέσα στους μηχανισμούς κόμματος και κυβέρνησης, για το πώς χτίζεται με κόπο το επικοινωνιακό προφίλ δελφίνων και υποστηρικτών του Τσίπρα. Ομως λέγονται αρκετά, έτσι ώστε να είναι γνωστό ήδη πριν από τις εκλογές ότι η σύνεση που επικαλείται ο Λούλης θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος Τσίπρα. Πώς μεταφράζεται αυτή η σύνεση σε όρους πολιτικής; Με πολλούς τρόπους, που κατά περίεργο τρόπο πάντα ευνοούν την κυριαρχία και τα οργανωμένα συμφέροντά της.

Το δόγμα

Πώς ακριβώς ο Σύριζα εφαρμόζει το μνημόνιο χωρίς αυτό να υπάρχει; Πρόκειται πράγματι για ένα κορυφαίο πολιτικό επίτευγμα, αφού προτίθεται να ικανοποιήσει τους πάντες, δανειστές και ελληνική κοινή γνώμη. Πιο συγκεκριμένα: Πώς γίνεται με τόσες δράσεις και πρωτοβουλίες η Περιφέρεια Αθηνών να παρουσιάζει πλεονασματικό αποθεματικό στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο ύψους 314 εκ ευρώ, κάτι που ο Σύριζα ονόμαζε προϋπολογισμό αδράνειας, όταν το πραγματοποιούσε ο Σγουρός; Και πώς γίνεται ο προϋπολογισμός αυτός να τακτοποιεί ή να αναβάλει τη ρήξη με μεγάλα συμφέροντα, με τα οποία η Δούρου θα έκανε πόλεμο, όπως η ίδια είχε πει το βράδυ της εκλογής της; Πως γίνεται να αποκαθίσταται το κράτος πρόνοιας για να αντιμετωπιστεί η, με όρους Σύριζα, ανθρωπιστική κρίση, όταν το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει και φέτος τη μείωση στις χρηματοδοτήσεις νοσοκομείων; Γενικότερα πώς θα αλλάξει η ροή των πραγμάτων, όταν εφαρμόζεται η πολιτική των πλεονασματικών προϋπολογισμών με στόχο 4, 3 ή 1,5% – μικρή σημασία έχει.

Για την ουσία

Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ο Τσίπρας είπε μια μεγάλη αλήθεια. Από την πρώτη μέρα του στην εξουσία μπήκε σε λειτουργία ένα ενορχηστρωμένο σενάριο αριστερής παρένθεσης. Το να αντέξει έχει μεγάλη σημασία και πάνω σε αυτό τον άξονα θα χρειαστεί να γίνουν θυσίες και υποχωρήσεις. Θα πρέπει όμως, να πληρωθεί και το ανάλογο κόστος, ώστε αυτός και το κόμμα του να μην μεταμορφωθούν σε άρμα της ντόπιας και ξένης κυριαρχίας. Πρόκειται για μια ισορροπία που θα πρέπει να ανακαλύψει και συντήρησει ο ίδιος. Σε αυτή την κατεύθυνση οι δογματικοί θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν την υπερβολικά συναινετική διάθεση που δείχνουν να έχουν τα ενεργούμενα και το πολιτικό προσωπικό του Βαθύ Σύριζα, πράγμα που αποτελεί μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή από τους εκβιασμούς των δανειστών και τον “κομπλεξισμό” των δογματικών. Σε κάθε περίπτωση, εάν επικρατήσει η λογική με τον “Σύριζα της σύνεσης” ή εναντίον του, τότε και ο Σύριζα και ο Τσίπρας δεν θα αποφύγουν την αφομοίιωση.

http://wp.me/p3HsmP-9H

Advertisements

One thought on “Ο Σύριζα της σύνεσης και το δόγμα της κυριαρχίας

  1. Pingback: Ο Σύριζα της σύνεσης και το δόγμα της κυριαρχίας | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s