Η μοναξιά του ηγέτη μεγάλων αποστάσεων πριν από την διαπραγμάτευση

diapragmatefsi

Η βασική αντίθεση στη διαπραγμάτευση θα αναδειχθεί ολοκληρωτικά αύριο, αφού η ελληνική πλευρά καταθέσει το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης. Αφορά τον έλεγχο της εκπόνησης προγράμματος και της εφαρμογής του. Ο λόγος της σύγκρουσης δηλαδή, όλων των προηγούμενων ημερών θα συμπυκνωθεί στη νέα αντίθεση μεταξύ επέκτασης της δανειακής σύμβασης που ζητάει η Ελλάδα ή επέκτασης του προγράμματος, το οποίο θα συνεχίσει να ζητάει ο Σόιμπλε και οι σύμμαχοι του στις Βρυξέλλες.

Η κόντρα γίνεται για το ποιος έχει τον έλεγχο ως προς το χαρακτήρα των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, τον οποίο ο Τσίπρας προσπαθεί να ανακτήσει. Απο απόψε μάλλον, θα μάθει και τι σημαίνει πραγματικά διαπραγμάτευση και πίεση. Ιδιαίτερα εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να μην αυξήσει το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, πράγμα για το οποίο πιέζουν εδώ και μέρες οι Γερμανοί. Αν συμβεί αυτό, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς χρονικό περιθώριο για ελιγμούς και ουσιαστικά χωρίς εναλλακτικές. Θα πρέπει να συγκρουστεί πλήρως, με τεράστιο κόστος ή να συρθεί σε έναν ταπεινωτικό συμβιβασμό.

Η μεγάλη ευκαιρία που δίνει ο Σόιμπλε στον Σύριζα

Αν το δει κανείς κυνικά, ο Σόιμπλε και η τακτική του θα δώσουν την ευκαιρία στον Σύριζα και τον Τσίπρα να αποδείξουν εάν εννοούν στα αλήθεια ότι θα συγκρουστούν. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα είναι πολύ αρνητικό. Έξοδος από την Ευρωζώνη ως λύση αξιοπρέπειας που συνεπάγεται απίστευτο πόνο ή ειρήνη της Καρχηδόνας που θα προσφερθεί στον Τσίπρα στη συνέχεια ως αβάσταχτο μαρτύριο για έναν αρχηγό κράτους που έχει επενδύσει το πολιτικό του κεφάλαιο στην αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του λαού του.

Προσοχή στα εθνικά αντανακλαστικά

Εκτός από την επίπονη ανακάλυψη ότι η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια και ένα διαπραγματευτικό πλάνο δεν είναι αρκετά εφόδια για να πας σε διαπραγμάτευση, ο Τσίπρας θα πρέπει να διαχειριστεί και μια δυναμική που ο ίδιος, μάλλον άθελα του και υπό την πίεση των ημερών, απελευθέρωσε.

Η επίκληση της υπερηφάνειας με όρους πατριωτικούς δεν είναι πολιτικό μέσο, είναι κοινωνική δυναμική. Όταν την επικαλείται ο ηγέτης ενός έθνους κράτους, πρέπει να ξέρει ποια φαντάσματα σκουντά, και ότι αυτά μπορεί να ξυπνήσουν. Λάθος λοιπόν που ο Τσίπρας απάντησε εχθές στον Σόιμπλε, όπως απάντησε, ο οποίος δεν είναι καν ομόλογός του. Θα έπρεπε να τον είχε αγνοήσει.

Ο έντονα πατριωτικός τόνος είναι επιπλέον εύκολα χειραγωγήσιμος. Δεν είναι τυχαίο πως από την ημέρα των εκλογών τα ξένα μέσα έχουν μεθοδικά ξεχωρίσει τα πατριωτικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης και τα προβάλλουν στο ευρωπαϊκό κοινό ως τα πλέον προβληματικά και ύποπτα. Φιλόδοξοι ανταποκριτές πασχίζουν εδώ και μια εβδομάδα στα αθηναϊκά πεζοδρόμια να αποδείξουν ότι πίσω από την έκρηξη περηφάνιας των Ελλήνων υφέρπει ένας εθνικιστικός χριστιανοορθόδοξος παροξυσμός. Ακόμα και εάν τα στοιχεία τους είναι προϊόντα αδιευκρίνιστων υποκλοπών και αφορούν συναλλαγές σχεδόν άγνωστων προσώπων χωρίς ρόλο στον Σύριζα με ρωσικά ενεργούμενα, ή αποτελούν συνειρμούς στα όρια του νουάρ για τις σχέσεις των ΑΝΕΛ με πουτινικούς ολιγάρχες. Η βρώμικη τέχνη της αποδόμησης ταΐζεται εύκολα από την πατριωτική ρητορική.

Το πραγματικό κέρδος από την διαπραγμάτευση

Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, το μεγάλο κέρδος για το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό κοινό, είναι ότι η ίδια η διαπραγμάτευση, ως πρωτοφανές γεγονός, έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολλούς να δουν τι πραγματικά κάνουν οι λίγοι πίσω από τις πόρτες του Eurogroup. Οι απλησίαστοι χώροι της μυστικής διπλωματίας είναι το μέρος από όπου διοικείται η Ευρώπη και όπου η κυριαρχία μπορεί να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Εκεί όπου ο Σόιμπλε και τα αμέτρητα ενεργούμενα του μπορούν να συμπεριφέρονται σαν κουστουμάτοι γκάνγκστερ χωρίς να εκτίθενται στην κοινή γνώμη. Εκεί όπου η γοητεία του Βαρουφάκη και τα λογικά μακρο-οικονομικά επιχειρήματα του δεν αρκούν για να αλλάξουν τις ισορροπίες. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να αντιληφθούν τι παίζεται εδώ και πέντε χρόνια, να δουν πως πάνω στην ελληνική κρίση παίχτηκε ένα ακόμη μεγαλύτερο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ας το ονομάσουμε το μεγάλο παιχνίδι για την κυριαρχία στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν αγώνα αντοχής, πράγμα το οποίο προεξοφλεί και την αποτυχία της τακτικής Σύριζα για έφοδο στα ανάκτορα μετά τις εκλογές. Η γερμανική τακτική, πολύ πιο αποτελεσματική, είναι η φθορά. Ο,τιδήποτε θέλησαν να σταματήσουν τα τελευταία πέντε χρόνια το κατάφεραν εκτροχιάζοντάς το αργά αλλά σταθερά ή ακόμα και ακυρώνοντάς το στην πράξη. Έτσι ακύρωσαν ουσιαστικά την Τραπεζική Ενοποίηση, την πρωτοβουλία Μπαρνιέ για διαχωρισμό επενδυτικών και εμπορικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, το Ευρω-ομόλογο, και πιθανόν στην πορεία και την ποσοτική ελάφρυνση. Κάθε μεταρρύθμιση που θα προωθούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση αντιμετωπίζοντας την κρίση, αντικαταστάθηκε από αντίμετρα που προώθησαν το μοντέλο της γερμανικής Ευρώπης.

Να βγούμε ή όχι από το ευρώ;

Αργά η γρήγορα για τον μέσο Έλληνα όλα θα συμπυκνωθούν σε αυτό το ερώτημα. Λιγότερο ή περισσότερο θα είναι σαν να απαντάει κανείς εάν προτιμά την ασφάλεια του κελιού του ή την μοναξιά και την αγριότητα του συγχρόνου κόσμου. Ανεξάρτητα από τι απαντά ο καθένας, το ίδιο το ερώτημα θα μπορούσε να ειδωθεί και ως μη ερώτημα. Η ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να ευημερήσει εάν οι κοινωνίες που την απαρτίζουν αργά αλλά σταθερά την αντιληφθούν όχι ως έναν θεσμό που έχει πρόβλημα αλλά ως θεσμό που είναι το πρόβλημα. Αυτό θα αποτελέσει και τη Νέμεση του ίδιου του σχεδίου Σόιμπλε, αφού ο πολιτικός του πολιτισμός (#not) και η κατάχρησή μεταδημοκρατικών πρακτικών ουσιαστικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό το αποτέλεσμα.

http://wp.me/p3HsmP-9z

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s