Έρευνα για την EULEX στο Κόσοβο ξεκινά ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Επιστολή με την οποία ειδοποιεί για την πρόθεσή της να εκκίνησει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για διαφθορά απέστειλε στις 14 Νοεμβρίου η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Emily O’Reilly προς τον αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων (EEAS). Αφορμή είναι οι καταγγελίες της Βρετανίδας εισαγγελέα Maria Bamieh σχετικά με χρηματισμό και άλλες παραβάσεις απo στελέχη της EULEX.

Πολλαπλασιάζονται οι πιέσεις προς την επικεφαλής της Ευ. Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων να διερευνήσει την Ευρωπαική Αποστοήη στο Κόσοβο για διαφθορά

Πολλαπλασιάζονται οι πιέσεις προς την επικεφαλής της Ευ. Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων να διερευνήσει την Ευρωπαϊκή Αποστολή στο Κόσοβο για σκάνδαλα διαφθοράς

Στην επιστολή της η O’Reilly φαίνεται να θεωρεί ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως τόσο η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Αποστολή Νομικής και Δικαστικής Συνδρομής (EULEX) δεν διερεύνησαν επαρκώς τις καταγγελίες της Bamieh που εκκρεμούν από το 2012. Η EEAS και η EULEX έχουν δηλώσει πως υπήρξε εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης των καταγγελιών στη διάρκεια του 2013, ωστόσο η εισαγγελέας χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία ως ‘ανέκδοτο’. Για την ίδια διαδικασία η O’Reilly διαπιστώνει ότι η EEAS και η EULEX έχουν “επανειλημμένα αρνηθεί να δώσουν πληροφορίες για το αντικείμενο της έρευνας αυτής αλλά και για το μέχρι πιο σημείο έφτασε”.

Το ενδιαφέρον του Διαμεσολαβητή φαίνεται να προκύπτει έπειτα και από την πολύ αρνητική εντύπωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ακροάστηκε, σε δυο κλειστές συναντήσεις, στελέχη της EEAS, συμπεριλαμβανόμενης και της νέας επικεφαλής Federica Mogherini που ανέλαβε μόλις στις αρχές του μήνα. Μέλη της επιτροπής φάνηκε να εξοργίζονται και από την αρχική στάση στελεχών της EEAS οι οποίοι δεν εμφανίσθηκαν πρόθυμοι να συνεργαστούν.

Το σκάνδαλο διαφθοράς ξέσπασε με την διαρροή εγγράφων στην εφημερίδα Koha Ditore, με έδρα την Πρίστινα, που κάνουν λόγο για υψηλόβαθμα στελέχη της EULEX τα οποία δέχθηκαν χρήματα για να κλείσουν υποθέσεις και παρεμπόδισαν εσωτερικές έρευνες της υπηρεσίας. Γίνεται λόγος επίσης για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών στις Σέρβικες μυστικές υπηρεσίες και αποτυχία στην προστασία μαρτύρων.

Σε συνέχεια των καταγγελιών της εφημερίδας, η EULEX φέρεται να απομάκρυνε την εισαγγελέα θεωρώντας την υπεύθυνη για τη διαρροή εγγράφων. Έπειτα από την απομάκρυνσή της η εισαγγελέας κατήγγειλε δημόσια την EULEX σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στο δημοφιλές talk show Jeta ne Kosove στην Πρίστινα, τεκμηριώνοντας τις καταγγελίες και ονοματίζοντας τα στελέχη της EULEX που φέρονται να εμπλέκονται στις υποθέσεις διαφθοράς. Επίσης, κατήγγειλε ότι από το 2012 υπήρξε θύμα πιέσεων όπως και ότι έγινε οργανωμένη προσπάθεια μέσα στην υπηρεσία με στόχο να παρεμποδιστεί η διερεύνηση των καταγγελιών της. Η EULEX έχει αρνηθεί ότι η Bamieh στοχοποιήθηκε για αυτό το λόγο ενώ υποστήριξε ότι η απομάκρυνσή της ήταν προγραμματισμένη στα πλαίσια περικοπών.

Οι αποδείξεις σχετικά με το σκάνδαλο εμφανίζονται να είναι περιστασιακές και να χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά αυτό που είναι πολύ πιο εμφανές είναι η σπασμωδική διερεύνηση των καταγγελιών σε βαθμό που να δημιουργούν υποψίες διαπλοκής. Κάτι το οποιο διαπιστώνουν σειρά ερευνητών δημοσιογράφων, μέλη του Κοινοβουλίου και τώρα ο Διαμεσολαβητής.

Πριν μερικές μέρες η EEAS ζήτησε από τον Γάλλο ακαδημαϊκό Jean Paul Jacque να κάνει μια ανεξάρτητη εκτίμηση του μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου της EULEX, ενώ έχει επίσης ζητηθεί και η άρση της ασυλίας ενός από τους βασικούς υπόπτους στην υπόθεση, του Ιταλού δικαστή Francesco Florit. Όπως σημειώνει στο γράμμα της προς την EEAS η O’Reilly καλωσορίζει αυτή την έρευνα αλλά την θεωρεί πολύ περιορισμένης ευθύνης, πράγμα που συνετέλεσε στο να αποφασίσει την έναρξη δικής της διερεύνησης. Η έρευνα του Διαμεσολαβητή δεν θα επικεντρωθεί στο εάν υπήρξε διαφθορά αλλά στο εάν διερευνήθηκαν επαρκώς οι καταγγελίες της Bamieh.

Μιλώντας στο διαδικτυακό ιστότοπο EUObserver ο Pieter Feith, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπίας στην Πρίστινα με ρόλο επιβλέποντα προς την κυβέρνηση της Πρίστινα, είπε ότι “η Mogherini οφείλει να ξεκινήσει μια πολύ πιο διευρυμένη έρευνα η οποία θα μελετήσει τη γενικότερη αποτελεσματικότητα και επίδραση της αποστολής της EULEX” σημειώνοντας ότι η EULEX έχει αποτύχει να καταδικάσει έστω και ένα σημαντικό κατηγορούμενο στα πέντε χρόνια παρουσίας της στην περιοχή.

Όλη αυτή την περίοδο η EULEX είναι η υπεύθυνη για τη διερεύνηση μεγάλων πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων στο Κόσοβο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διεθνή Ευρωπαϊκή αποστολή με μέχρι τώρα κόστος άνω του ενός δις.

Διαβάστε επίσης μια συνοπτική εξιστόρηση της υπόθεσης Bamieh: Scandal and Suspicion at the EU’s Kosovo Mission

Δείτε τις συνεντεύξεις της Bamieh και του δικαστή Florit

Διαβάστε την επιστολή του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

http://wp.me/p3HsmP-8T

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s