Συνέντευξη – Αλ. Βούτσιτς στην «Κ»: «Ευρωπαϊκός εφιάλτης η Μεγάλη Αλβανία»

 

vucic

«…Επειτα από τη σκληρή αλβανική πρόκληση, ήταν αδύνατον να δημιουργηθούν συνθήκες για ορθολογικό διάλογο στη διάρκεια αυτών των ημερών. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι οι συνομιλίες είναι η μόνη λογική λύση, και γι’ αυτό, ως οικοδεσπότης, πρότεινα τη νέα ημερομηνία γι’ αυτή τη συνάντηση, την οποία και ο πρωθυπουργός Ράμα αποδέχτηκε», τονίζει στην «Κ» ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

– Θα μπορούσε το συμβάν στο στάδιο να εξελιχθεί σε αφετηρία περιφερειακής αποσταθεροποίησης;

– Αυτοί που προκάλεσαν το επεισόδιο επιδίωξαν να υποσκάψουν την περιφερειακή σταθερότητα, θέλοντας να υπονομεύσουν τη Σερβία ως πυλώνα σταθερότητας. Το επεισόδιο προκλήθηκε αναμφισβήτητα από Αλβανούς, με σχολαστικά προετοιμασμένο τρόπο. Η σημαία της Μεγάλης Αλβανίας συμβολίζει το κακό, και όχι την ευημερία και την πρόοδο της περιοχής. Ανεξάρτητα από τη βάναυση πολιτική προβοκάτσια, η Σερβία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να προαχθεί και να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων.

– Ηταν η αναβολή της επίσκεψης του κ. Ράμα αποτέλεσμα μιας από κοινού προσπάθειας να υπάρξει αποσυμπίεση;

– Συμφώνησα με τον πρωθυπουργό Ράμα να αναβάλουμε τη συνάντηση για τις 10 Νοεμβρίου, διότι έπειτα από τη σκληρή αλβανική πρόκληση ήταν αδύνατον να δημιουργηθούν συνθήκες για ορθολογικό διάλογο στη διάρκεια αυτών των ημερών. Ωστόσο πιστεύω ότι οι συνομιλίες είναι η μόνη λογική λύση. Αναμένω επίσης από τους Αλβανούς αξιωματούχους να ασχοληθούν λιγότερο με τα πολιτικά δρώμενα στη Σερβία και να ενδιαφερθούν πολύ περισσότερο για τα δικά τους προβλήματα, στα οποία εγώ δεν επιθυμώ να παρεμβαίνω στο παραμικρό.

– Ο κ. Ράμα έγραψε στο Τwitter ότι η Μεγάλη Αλβανία είναι ο εφιάλτης της Σερβίας, αλλά όχι αληθινό πολιτικό πρόγραμμα. Πιστεύετε ότι το σενάριο είναι ζωντανή ιδέα στο αλβανικό στοιχείο;

– Η Μεγάλη Αλβανία δεν είναι μόνο σερβικός αλλά και ευρωπαϊκός εφιάλτης. Σε κάθε περίπτωση, ως φασιστικό δημιούργημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει στη μνήμη μόνο για το κακό και τα αμέτρητα παραπτώματα που οι υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου (BalliKomptar) της Μεγάλης Αλβανίας διέπραξαν. Θέλω να πιστεύω ότι και ο πρωθυπουργός Ράμα δεν υποστηρίζει αυτό το πρόγραμμα, αν και με έχει εκπλήξει το ότι δεν καταδίκασε ούτε μονολεκτικά ότι η σημαία της Μεγάλης Αλβανίας επιδείχθηκε μέσα σε στάδιο του Βελιγραδίου.

– Η Ε.Ε. έχει στείλει μήνυμα ότι δεν επίκειται περαιτέρω διεύρυνσή της κατά τη διάρκεια της πεντάχρονης θητείας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πιθανό αυτό να αναζωογονήσει τους εθνικισμούς στην περιοχή;

– Ο στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η συμμετοχή της στην Ε.Ε. και κανενός είδους σοβινιστική ιδέα στη Σερβία δεν θα βρει υποστήριξη από τον κόσμο. Η Σερβία θα παραμείνει μια οργανωμένη χώρα παρά τις πιέσεις από τις οποίες απειλείται και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν πρέπει να αμφισβητείται.

Διαβάστε επίσης – Εντι Ράμα στην «Κ»: «Επίδειξη ρατσισμού και βίας» των Σέρβων

http://wp.me/p3HsmP-8D

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s