Όταν το συνταγματικό τόξο εκκαθαρίζει τις λεπτομέρειες της ιστορίας

magritte-ceci n'est pas une pipe

Στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του βιβλίου «Τα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής» του Κωστή Παπαϊωάννου που οργανώθηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης συναντούσε κανείς όλα τα χαρακτηριστικά ενός αξιόλογου πολιτικού-παραπολιτικού γεγονότος.

Πολύς κόσμος. Κάμερες να κρυφοκοιτούν για το ενδεχόμενο να προκύψει κάποια πικάντικη είδηση. Κυρίως ένα πολύ δυνατό και πολιτικά πλουραλιστικό πάνελ. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο επίσης πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο βουλευτής του Σύριζα Γιώργος Σταθάκης και ο Συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλλης.

Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι ομιλητές έθιξαν και συνόψισαν όλες τις πτυχές που αφορούν την άνοδο της ακροδεξιάς, το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και την κρίση του πολιτικού συστήματος μέσα από την οποία αυτά ισχυροποιήθηκαν. Ένας μάλιστα, και όχι τυχαία ο μόνος που δεν δεσμευόταν από τους κανόνες πολιτικής ευπρέπειας, άγγιξε ευαίσθητα σημεία για το ρόλο συγκεκριμένων στελεχών της σημερινής κυβέρνησης στην επώαση της ακροδεξιάς. Ήταν όμως μια στιγμή έξαρσης χωρίς συνέχεια.

Με λίγα λόγια όλοι δήλωσαν παρόντες στη μάχη για την ανάσχεση του φαινομένου. Και δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλει κανείς για αυτό. Και σκιαγράφησαν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Και πάλι καλώς. Η βραδιά πήγε προς το τέλος της.

Υπήρξε όμως ένας πρωταγωνιστής στη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά που δεν εμφανίστηκε σε αυτή την παρουσίαση. Ούτε ως δευτερεύουσα αναφορά κάποιου από τους ομιλητές. Κατά κάποιο τρόπο το ιδεολόγημα της καθαρότητας που ανέπτυξε ως όχημα εξαίρεσης κάθε ανεπιθύμητου στοιχείου η ΧΑ, βασική θέση του βιβλίου που εύστοχα ανέλυσε ο κ. Κουβέλης, εφαρμόσθηκε, υποσυνείδητα φυσικά, στο ίδιο το γεγονός, προσαρμόζοντας το κάδρο της ιστορίας της αντιπαράθεσης με την ακροδεξιά και εξαφανίζοντας έναν πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να πει κανείς ότι το συνταγματικό τόξο, στο οποίο πια ο Σύριζα έχει την τιμή να περιλαμβάνεται, εκκαθάρισε αυτόν τον πρωταγωνιστή από την δική του εκδοχή της ιστορίας. Και ναι, αυτό έγινε με υποσυνείδητη φυσικότητα επειδή ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τι αποτελεί ιστορία και τι λεπτομέρεια είναι στην ουσία του συντηρητικός. Για τους ομιλητές αυτό δεν ήταν και δεν θα γίνει θέμα ποτέ.

Ούτε για τον Γιάννη Ραγκούση που σε μια αποστροφή του λόγου του, μιλώντας για τον συγγραφέα, είπε πως αξίζει μνεία σε όσους «εκτεθειμένοι» και «στοχοποιημένοι» τόλμησαν να αντιπαρατεθούν.

Η βραδιά έκλεισε τελικά με τον πρωταγωνιστή σε ιδιάζουσα ιστορικοπολιτική κατάσταση εξαίρεσης. Παρότι ήταν από τους πρώτους που αντιπαρατέθηκαν με την ακροδεξιά, όντας όχι μόνο εκτεθειμένος αλλά και στοχοποιημένος από το ίδιο το κράτος και απομονωμένος πολιτικά από το συνταγματικό τόξο.

Η λεπτομέρεια-πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι οι ανώνυμοι από τους χώρους της αυτονομίας και των αντιεξουσιαστών. Είναι μια βασική λεπτομέρεια της ιστορίας ακόμα και εάν αυτό δυσαρεστεί ή αφήνει αδιάφορους όσους έρχονται τώρα να μιλήσουν για το τι έχει συμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και είναι βασικό το ότι τώρα που αρχίζουν να γράφονται οι πρώτες σελίδες της ιστορίας αυτοί ήδη έχουν βγει από το κάδρο.

Και όμως αυτοί έβαλαν τον εαυτό τους στη σέντρα για να δημιουργηθούν τα γεγονότα πάνω στα οποία έπειτα άλλοι παρήγαγαν πολιτική. Αυτοί έγραψαν μερικά από τα καλύτερα αναλυτικά κείμενα για το θέμα διαχέοντας γνώσεις και πληροφορίες που αναπαρήχθησαν και χθες το βράδυ.

Κατά κάποιο τρόπο οι λεπτομέρειες είναι παρούσες ακόμα και όταν αγνοούνται. Χαρακτηριστικά, από αυτές τις λεπτομέρειες της ιστορίας προήλθαν και οι δεκαπέντε που μετά από αντιφασιστική πορεία τον Οκτώβρη του ’12 βασανίστηκαν. Γεγονός, κατά τι ξεχασμένο σήμερα, αλλά κομβικής σημασίας, για το πώς οι ξένοι ανταποκριτές άλλαξαν οπτική γωνία για το τι συμβαίνει με την ακροδεξιά και το κράτος στην Ελλάδα.

Για το οποίο ο Δένδιας απείλησε τον Guardian με μήνυση υστέρα από σχετικό άρθρο, το οποίο καυτηρίασε η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη χάνοντας προσωρινά την θέση της στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ, πριν χαθεί η ίδια η ΕΡΤ. Η οποία παραλίγο να καθόταν δίπλα στους πολιτικούς εχθές το βράδυ για να μιλήσουν όλοι μαζί για το φαινόμενο της ακροδεξιάς και την αντιμετώπιση του.

Μπορεί οι λεπτομέρειες λόγω υποσυνείδητου αυτοματισμού να εκκαθαρίστηκαν λοιπόν από τις αφηγήσεις. Υπάρχουν όμως παρούσες στο γύρω χώρο με το δικό τους τρόπο. Πολύ περισσότερο οι αφηγήσεις είναι αυτές που είναι επειδή προϋπήρξαν οι λεπτομέρειες. Για λόγους δικαιοσύνης λοιπόν οι ομιλητές θα έπρεπε να απαντήσουν σε μια ερώτηση, εάν συμφωνούν ή όχι πως η συνεισφορά των ανώνυμων αντιεξουσιαστών και αυτόνομων στην αντιπαράθεση με το φασισμό υπήρξε σημαντικότερη από την δική τους ως πολιτικών ηγετών. Δυστυχώς ερωτήσεις δεν έγιναν. Προς τιμή του όμως ο συγγραφέας είχε τις προσλαμβάνουσες και την ευαισθησία ώστε να βρει χώρο για αυτές τις λεπτομέρειες στο βιβλίο του.

http://wp.me/p3HsmP-3h

Advertisements

2 thoughts on “Όταν το συνταγματικό τόξο εκκαθαρίζει τις λεπτομέρειες της ιστορίας

  1. Κ ξαφνικά έγινε ιδεολόγημα η χρυσή Αυγή ! Ας μας αναλύσουν καλύτερα για τ ” προνόμια”- παγιδες που θέλουν ν διοχετευσουν στο λαο προς επίφαση λαϊκής κυριαρχίας σχετικά με την ανάδειξη του ρυθμιστικου πυλώνα του πολιτεύματος μας(ΠτΔ)! Αποδόμηση στοχοποιημενη των συνιστωσων του πολιτεύματος ! Κοινώς χανόμαστε

  2. Pingback: Όταν το συνταγματικό τόξο εκκαθαρίζει τις λεπτομέρειες της ιστορίας !!! | Paganeli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s